KARAKOYUNLU
 

Menü

Anket

Türkiye,Ermenistan ile sınır olan Alican Sınır kapısını açsınmı açmasınmı
Hiç Bir Durumda Açılmasın. (%73,2)
Açılsın (%14,9)
Şartlarımız kabul edildikten sonra açılsın (%11,7)

Toplam Oy: 587

Tüm Anketler

Takvim

« Mart - 2024

»

PT SL ÇŞ CM CT PZ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

İstatistikler

 Toplam Hit: 7254870
 Sitede Aktif: 1
 Ip: 172.70.34.236
 Browser: Default - 0.0
 Toplam Kategori: 19
 Toplam Blog: 275
 Toplam Yorum: 121
 Toplam Resim: 0
 Toplam Mesaj: 122

Etiket Bulutu

CANKAT

Turizim ve Şenlikler

Kas`08
29
Karakoyunlu Turizm ve Şenlikler
Turizim ve Şenlikler

Yorumlar(0)

KARAKOYUNLUYA GİDİPTE

Karakoyunluya gidipte
Halk oyunlarını seyretmeden
Ağrı dağını görmeden
Karakoyunlu koçbaşı mezarlarını gezmeden
Karakaleye gitmeden
Aras nehrinde balık tutmadan
Kekik çayı içmeden
Alçalı köfte yemeden
Karakoyun gülbeseri yemeden
Nefis ayranı içmeden
Meşhur bozbaşını(şorfa) tatmadan
Gatık aşını içmeden
Kayısı bahçalarını gezmeden
GELME.

 

NEVRUZ BAYRAMI KARAKOYUNLU İLÇESİNDE KUTLANDI

 

Pazartesi, 23 Mart 2009


   Iğdır’a bağlı Karakoyunlu ilçesinde nevruz bayramı şenlikleri kutlanmaya başlandı. Kaymakamlık ve Belediyenin ortaklaşa hazırladığı program Karakoyunlu ilköğretim okulunun bahçesinde yapıldı.
   Programda halkoyunları ekibi gösteri sundu. Misafirlere ve öğrencilere kırmızıya boyanmış yumurta ve yedilevin (çerez) dağıtıldı. Misafirler birbirleri ile yumurta tokuşturdu. Oyunlar oynandı halaylar çekildi. Yakılan ateşin üzerinden atlanıldı.
    Karakoyunlu ilçesi kaymakamı M.Alper Çığ, ”bu bayram Türk milletinin yıllardır kutladığı geleneksel Türk bayramıdır. Bizlerde kutluyoruz baharın gelişini karşılıyoruz. Herkese mutluluk huzur getirmesini diliyorum” dedi.
    Belediye Başkanı Ziyat Ali Deliktaş’ta, ”Nevruz bayramı bizim öz be öz bayramımızdır. Bayramın huzur ve barış getirmesini diliyorum.” dedi.
Daha sonra Nevruz bayramı futbol turnuvasında ve Nevruz konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
 

 TARİHİ KARAKOYUNLU KOÇBAŞLI MEZAR TAŞLARI 
İlin, en. eski yerleşim merkezlerinden biri olan Karakoyunlu ilçesinde biri ilçe merkezinde, diğeri ise Karakoyunlu-Aralık yolu üzerinde olmak üzere iki kadim mezarlık bulunmaktadır. Bu mezarlıklar daha ziyade tarihi çok eskilere dayanan mezar taşları ile koçbaşlı mezar taşlan ile ünlüdür. Bu taşlardan birinde 841 tarihi kayıtlıdır.


 

Karakoyunlu ilçesi mezarlığı mezar taşından bir ömek

Koç heykelli mezar taşları çeşitlilik arz etmektedir. Bu heykeller, genellikle tarihî kahramanlar, yiğitler ve nüfuzlu insanlar adına koyulmuşlardır. Son yıllarda bu tür yerlerde yapılan kaçak kazılar sonucu bunlardan bazıları tahribata uğramıştır.

Karakoyunlu Belediyesi aldığı bir kararla durumu Kültür Bakanlığfna İletmiş, bakanlık da adı geçen mezarlıkları sit alam ilan etmiştir. Bu hususla ilgili raporun bir nüshası, çalışmaya eklenmiştir.

-----------------------------------------------------------------------------
 
meteor.jpg
 
 
KARAKOYUNLU METEOR ÇUKURU: ığdır il merkezinden yaklaşık 42 km uzaklıkta karakoyunlu korhan yaylası sınırları içerisinde yer alan bu çukur göktaşının düşmesiyle meydana gelmiş önemli bir cazibe merkezidir. Çukurun etrafında bir çok işlenmiş taşlara da rastlamanız mümkündür.zengin doğa manzarasıyla ve dünyanın hiçbir yerinde rastlayamayacağınız çiçek florasıyla bir renk cümbüşü olan bu yer aynı anda üç devleti görme (iran,nahçivan,ermenistan gibi) imkanıda sunuyor sizlere fotoğraf düşkünleri ve yürüyüşü sevenler içinde ideal bir yerdir..
 

dsc06490.jpgTARİHİ BABEK MAĞARASI KARAKOYUNLU:Mağara ığdır il merkezine 10 km uzaklıkta karakoyunlu ilçe sınırlarındadır.mağara iki odalı olup turizim açısından oldukça önemli stratejik ve görmeğe değer bir yerdir..odlar yurdunun azeri halk kahramanı olarak bilinen babek abasiler döneminde adaletin tecelli etmediği bu topraklarda bir isyan başlatarak büyük bir bağımsızlık mücadelesi vermiştir . Bu isyana abbasilerin bu adaletsiz tutumundan ve zulmünden oldukça rahatsız olan bölgenin diğer halklarıda (ermeniler farslar ve kürtlerde dahil) büyük destek olarak. abasileri babek öncülüğünde defalarca büyük yenilgiye uğratmışlardır.tebriz merkezli bu harekata nahçivan, vedi, ığdır, erdebilve maku kısacası odlar yurdununun tamamı abasilerin bu haksız zulüm ve istilalarından dolayı babekin bu isyan harekatını tam olarak desteklemesiyle, abbasiler ordusu büyük bozguna uğratılmıştır böylece 832 taribinde babekin gücü en yüksek seviyeye ulaşmıştır...dahasonraları abasiler arap yarımadasının tüm gücünü almak için özbe öz müslüman ve türk olan babek hakında çeşitli iftiralar ve didikodular çıkararak babekin dinsiz olduğunu öne sürmüşlerdir. gittikçe abasiler tarafından çembere alınan babek aras nehrini geçerek araratın eteğinde düzbir ovanın yamacında bulunan bir mağarada kaçak olarak hayatını sürdürmüş ve sonrada afşin tarafından pusuya düşürülüp yakalanarak samara şehrine halife mutasım huzurunda kolları bacakları kesildikten sonra 3 kez iğdam edilmiştir.babekle ilgili arap kaynaklarının tamamı yalan olmakla birlikte araştırma için nizami gencevi ve tuğrul keskin,in eserlerinden yararlanabilirsiniz.

karakayunlu ığdır.jpg 

--------------------------------------------------------------------------------------------------
bigandsmallagridagimountains_1__1_.jpg
 
Iğdır'ın Göğe Uzanan Eli: Ağrı Dağı
Evliya Çelebi'nin Türkmen yaylağı ,Marco Polo'nun hiçbir zaman çıkılmayacak bir dağ diye sözünü ettiği AğrıDağı'nın uzaktan mavimsi bir görüntüsü var. Başında kardan beyaz şapkası…Gökyüzüyle, bulutlarla dost Ağrı Dağı… Bir de yavrusu var bu dağınkanatlarının altında: Küçük Ağrı Dağı…
Ağrı Dağı için, "Ararat" adı dakullanılır. Ermenice bir kelime olduğu zannıyla tepki de gösterilir. Oysa bu adınErmeni ve Ermenice ile alakası yoktur. Kaynaklarda, daha Ermeniler bu bölgeye gelmedençok önceleri kullanıldığı görülür. Urartu kaynaklarında geçen"Ararat" adı, Ağrı Dağı çevresi için kullanılan bir yer adıdır. Araratbölgesinin dağı anlamında da kullanılmıştır. Ermeniler bu gerçeği anlayınca,yapmacık olarak sahiplendikleri ve kullandıkları bu adı bırakmış ve AğrıDağı'na Masis dağı demeye başlamışlardır. Oysa "Masis" kelimesi deErmenice değil, Gürcücedir.
Ağrı Dağı'nın piramit şeklindegökyüzüne doğru dimdik yükseldiğini söyleyen Marco Polo'nun: "Bütün yıl,kar eksik olmuyor tepesinde, hep bembeyaz, bulutlu. Dağın etekleri ise yemyeşil, gürotlaklarla çevrili, Türklerin hayvanları otlatması için bulunmaz bir bölge"olarak anlattığı Ağrı Dağı, Türkiye, İran ve Nahçıvan devlet sınırlarınınkesişme noktasına oturmuştur. Görülmeye değer heybeti ile geniş bir alana egemenolduğu için, Iğdır ve Nahçıvan'ın her tarafından, Ağrı ilinin bir çok yerinden,Van'ın, Erzurum'un, Kars'ın, Ermenistan'ın ve İran'ın yüksek yerlerindengörünmektedir.
Ağrı Dağı'nın kuzeybatı eteklerindeinşâ edilen Surp-Mari / Sürmeli (Karakale), Iğdır Ovasının en büyük ve meşhurşehriymiş… Büyük tufandan sonra kuru toprak üzerine inşa edilen ilk şehrin,Nuh'un oğulları tarafından bu bölgede inşa edildiği inancı hakimdir. Selçuklukaynağı Ahbarü'd-Devleti's-Selçukiyye'de: "Bu kalenin içinde akarsular vebostanlar vardı" denmektedir. 1664 yılında meydana gelen büyük depremde IğdırKalesinin yıkıldığı ve ahalisinin ovaya inerek bugünkü Iğdır şehrinin nüvesinikurduğu ileri sürülmektedir. 1927 tarihli Tahrir Defteri'nde Iğdır adlı nahiyeninvarlığı, bu görüşü desteklemektedir.
İspanyol Elçisi Ruj Gonzales de Clavijo, 29Mayıs 1404 Perşembe günü öğle üzeri Iğdır/ Sürmeli'ye geldiklerinikaydetmektedir. Büyük tufandan sonra ilk inşa olunan şehrin Surmari (Sürmeli)olduğunu, şehrin kapısı üzerinde kuvvetli kuleleri olan bir kalesinin bulunduğunukalenin iç içe iki kapsının olduğunu ve şehrin giriş kapısından vadi içineinilebildiğini belirtmektedir. 30 Mayıs 1404 Cuma günü Karakale'ye geldiklerini, bukalenin bir kadın tarafından idare edildiğini, kendisinin Timur'a tabi olup ona vergiverdiğinden bahsetmektedir. Eskiden bu kalede şakilerin barındığını, civardan gelipgeçen yolcuları ve kervanları soyarak geçindiklerini, Timur'un bu kaleye hücum ederekkaleyi ele geçirdiğini ve eşkıya reisini idam ederek kalenin idaresini reisinhanımına bıraktığını anlatmaktadır. Timur, kalenin tekrar eşkıya barınağıolmaması için, bütün kapılarını yıktırdığı ve bir daha kapı yapılmamasınıyasakladığı belirtilmektedir. Clavijo, bölge gezilerinde Ağrı dağında yaygınotların bulunduğunu, bunlar arasında bir çok sular (pınarlar) aktığını ve yoldapek çok şehir harabelerine, büyük taşlardan inşa olunmuş evlere rastladıklarını,dağın eteğindeki vadilerde bir takım böceklerden çıkarılan kırmızı boyalarlaipeklilerin boyandığını belirtiyor.
Kendisine atfedilen dini ve efsanevi özelliğiile meşhur Ağrı Dağı'nın önem ve şöhretini arttıran dini-efsanevi husus, büyüktufandan sonra Hz. Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'nda karaya oturduğu inancıdır. Buözelliği nedeniyle "dinler tarihi" açısından da önemli bir yere sahiptir.Tarih boyunca Ağrı Dağı'nı, Oğuzlar "Arkuri" (Arkadaki Dağ), Marko Polo(1290 yılında bölgeden geçerken) "Akdağ", Katip Çelebi (Ünlü eseriCihannüma'da) "Kül-i Argı", Evliya Çelebi (Ünlü eseri Seyahatname'de)"Kül-i Argı", Batılılar "Ararat", Araplar "Cebelü'lHaris", İranlılar "Küh-i Nuh", Ermeniler "Masis Dağı" olarakadlandırmışlardır.
Yörede, Iğdır'a gidip de Ağrı Dağı'nı görmeden, Türklüğün sembolüKoçbaşlı Mezarları görmeden, Karakale'yi gezmeden, Bozbaşı'nı yemeden gelmeyinderler
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KARAKOYUNLU- BULAKBAŞI GELECEĞİN TURİZİM CENNETİ  taşburun kutsal_su .jpg

BULAKBAŞI: Yöre halkı tarafından karasu çayı yada ahura mazda kutsal su olarakta adlandırılan bu mesire ve piknik yeri ığdırın taşburun nahiyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu çayın çevresi çok güzel doğa manzarası sunmakla beraber,ayrıca su samuru su kaplunbağaları ve zengin kuş çeşitleriyle sizleri adeta büyüler.ayrıca burada tatlı su balığıda avlanmanız mümkündür...

 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
eldeniz.jpgGÖKÇELİ ŞEHİT AĞACI:Karakoyunlu ilçesi gökçeli köyünde bulunan bu tarihi ağaç bir türk subayı için kendini feda eden ELDENİZ adlı bir azeri türkünün anısına türk subayı tarafından diktirilmiştir,ağaç yöre halkı tarafından kutsal olarak benimsendiği için kesinlikle bir dal dahi koparılmaz, onun etrafında kötü söz konuşulmaz gibi inançlar mevcuttur.ilk baharda bu ağacın dallarından şehit kanı dediğimiz kanlar akmaktadır.ağaç yöre halkı tarafından özellikle Cuma akşamları ve ilkbahar aylarında ziyaret edilir..
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ARAS NEHRİ
  Yörede bu nehirle ilgili çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Kimi yazarlar asırlar boyu tek dili konuşan bu coğrafyayı bir tek vücuda benzeterek Aras Nehrini ise bu vücudun kan damarlarına benzetmiştir,kimi şairler onu ayrılıkçı  olmakla suçlamış, kimileride arası birbirinden ayrı düşen halkların göz yaşlarının oluşturduğu kutsal bir nehir olarak nitelendirmişlerdir. Bu bölgedeki Türkler özelikle (Culfa Nahçivan bölgesinde yaşayan Türkler) her yıl Nevruz bayramında bu nehrin etrafında toplanarak bayramlaşıp hasret giderirler, nehre göz yaşı akıtarak ayrılığın ne denli acı olduğunu vurgulayarak ağıt yakıp Aras&'a seslenişte bulunurlar. Bu gelenek geçmişten yakın günümüze kadar hala Dize Köyü ile İrevan&'ın Halçalı köyü arasında Aras Nehri sed üzerindede yaşatılmaktaydı geçmişte olduğu gibi günümüzdede her yıl nevruz bayramlarında Dize ve Alican sınırları yöre halkı tarafından ziyaret akınına uğramaktadır...

Tarihde göz yaşının kana dönüştüğü yer Aras nehri...
___________________________________________________________
 
 
DÜŞÜNÜLEN ŞENLİKLER
 

Karakoyunlu- şerur (nahçivan) – maku(iran) dostluk vedayanışma festivali

 

Aras boyu halkları açık hava konserleri

 

Karakoyunlu Babek türk dilleri festivali

 

Nuh bağı şifalı otlar tanıtım festivali

 

Osman gaziyi anma festivali

 

Karakoyunlu gülbeser turşusu tanıtım fstivali

 

Karakoyunludan hazara esen rüzgar   halk konserleri

 

Bir millet iki devlet açık hava halk ozanları değişmesi konserleri

 

 

Şehriyarı anma şenlikleri

 

Yontma taş devrinden karakoyunluya  değişim paneli

 

Asyanın kapısı karakoyunlu tanıtım  festivali

 

 

 

 

Tarihin tanığı gökçeli şehit ağacı ve türk şehitlerini anma töreni.

 

Sayın Yetkililerimizden bu konuda duyarlı olmalarını ve Fikirlerini bekliyoruz saygılar

Sefer karakoyunlu

 

Karakoyunlu da yaşamak ve yaşatmak istediğiniz ŞENLİK VE festival fikirlerini email adresime atın yayınlayalım...

 
 

Toplam 1 Blog, 1 Sayfada Gösterilmektedir.
[1]

 
Cankat.Net