KARAKOYUNLU
 

Menü

Anket

Türkiye,Ermenistan ile sınır olan Alican Sınır kapısını açsınmı açmasınmı
Hiç Bir Durumda Açılmasın. (%73,2)
Açılsın (%14,9)
Şartlarımız kabul edildikten sonra açılsın (%11,7)

Toplam Oy: 587

Tüm Anketler

Takvim

« Nisan - 2024

»

PT SL ÇŞ CM CT PZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

İstatistikler

 Toplam Hit: 7270410
 Sitede Aktif: 1
 Ip: 172.70.127.59
 Browser: Default - 0.0
 Toplam Kategori: 19
 Toplam Blog: 275
 Toplam Yorum: 121
 Toplam Resim: 0
 Toplam Mesaj: 122

Etiket Bulutu

CANKAT

 

    Tavsiye Et İndir (.doc) Okunma: 3606
Avrasya-Orta Asya-Kafkasyanın Ortak Bayramı NEVRUZ


NEVRUZ BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

Nevruz; Avrasya  halklarınca  Nevruz, Nevriz, Narvuz, Yeddi nevi, Noruz, Nevroz, Sultan Noruz,  Mart Bozumu, Bahar Bayramı, İl dönümü, Yıl Başı gibi isimlerle anılmakta ve  aynı zamanda  Avrasya Toplulukları arasında ortak bir kültür öğesi olarak bilinmektedir, Nevruz aynı halklarca güneşin balık burcundan koç burcuna girmesiyle geceyle gündüzün eşit olduğu (21 mart), yeni yılın gelişini baharın başlangıcını, toprağın uyanışını simgeleyen bir Doğa, Varoluş, Diriliş Yeniden yapılanma, ve bahar bayramı  olarak kabul edilir.

           Güneş yıllık zahiri hareketleri zamanı, Mart ayının yirmibirinde (bazen yirmisinde) ekvatoru keserek, dünyanın güney yarımküresinden kuzey yarımküresine geçer. Bu zamanda güneş tam ekvatorda olduğundan, her yerde gece ile gündüz eşitlenir, yer yüzünün kuzey yarımküresinde ekonomik bahar başlar. Buna göre de güneşin Mart ayının yirmibirinde ekvatoru kestiği noktaya, yaz beraberliği noktası denir.

IĞDIRDA NEVRUZ

Dostluk ve sevgi günleri diye anılır bayramlar, kırgınlıkların unutulduğu, küskünlüklerin bir yana bırakıldığı günler, Onun için bayram günlerinde ne olursa olsun belli bir iyimserliğin yayılmasına çalışılır. Tatlı yiyip tatlı konuşma, anlayışlı olmaya çalışmak, bizim birbirimizden güzel bayramlarımıza has bir üsluptur, işte tüm bu iyimserliğin sergilendiği kardeşliğin, paylaşmanın ön plana çıkarıldığı bu güzel bayramlarımızdan biriside nevruzdur.

İçinde bulunduğumuz mart ayı, bahar mevsiminin başlangıcı gibi konular hemen aklımıza NEVRUZ’ u getirir,      

Yöremizde Nevruzla ilgili inançların temelinde tüm Avrasya halklarında olduğu gibi  Toprağa olan sevgi ve tarımsal iş gücüne karşı duyulan isteğin yanı sıra bolluğa ve refaha kavuşmanın sadece alın teriyle sağlanabileceği düşüncesi vardır.

     Yöremizde asırlardan beri kuşaktan kuşağa aktarılan nevruz geleneğinde son cemrenin toprağa düşmesiyle   bütün doğa kış uykusundan uyanır,  tabiat ak giysisini çıkarıp yeşil kıyafetini giymeye başlamasıyla nevruz bayramı başlamış olur ve böylece insanında kanı hareketlenerek, ruh hali yükselir ve ekmek, biçmek, kurmak, yaratana şükranda bulunma isteğinin artar.  Ayrıca kutlamalarda yemekler tatlılar pişirilerek yeddi nevinler dağıtılır ve evlerden şenlik sesleri yükselmeye başlar.     Nevruzun çok geniş kapsamlı bir bayram olduğu yadsınamaz bir gerçektir, kutlamalar bir hafta önceden başlar önce çocuklar sonra gençler ve son olarakta büyükler arasında kutlanır ayrıca uzak yerlerde olanlar ise mümkün olduğu kadar bayramı ata ocağı dedikleri baba evinde geçirirler , Yöre halkı Bayramı özellikle birbirilerine yaptıkları ziyaretlerle kutlarlar. Bu ziyaretlerde birbirilerine dargın olanlar barışır, küçükler büyüklerini, sihatli olanlar, hastaları ziyaret ederler.Yoksul insanlara, yetimlere, kimsesizlere yardımlar edilir ve yakın zaman zarfında dünyadan göç eden merhumların evlerine toplu ziyaretler yapılarak yas halindeki yakınlarının tesellisine çalışılır ve acıları paylaşılarak küçültülür. Böylece yöre halkı aralarındaki anlaşmazlıklar, sıkıntı ve acılarını eski yılda bırakıp yeni yıla temiz kalp, sağlam düşünce, güzel dilekler ve barış niyetleri ile girerler...

Nevruz Bayramı halkımıza büyük bir manevi güç olduğuda yadsınamaz bir gerçektir. Çünkü bayram arifesinde son çarşamba günü herkes kötü söz orucuna girmiştir. Bu günde kimse kötü bir söz söyleyemez, dedikodu yapamaz, evlerde, bahçelerde, balkonlarda hep iyi şeylerden bahsedilir. Allah dergahında samimiyetle dua edilir, arzular,istekler dile getirilir. Buradaki amaç kapıdan, pencereden, perde arksından kulak falına çıkan komşuların, yürek açan sözler ,hayır bereket arzusu ve allah kelamı duyması içindir.  Buradanda anlaşılacağı gibi yöremizde kutlanan bu güzel bayramda yanlızca insnlar kendi ailelerini değil başkalarını da kapsıyor, önemsiyor ve onlarında huzur ve refahını arzuluyor. Böylece nevruzun hem insani hemde çok soylu bir bayram olduğu ortaya çıkıyor.          

 

Yeni Gün/Nevruz Adetleri

Nevruz’da kötü söz söylenmez,

Nevruzda ağaç dikilir

Nevruz’da küsülüler barıştırılır,

 Nevruz’da Semeni yeşertilir,

Nevruz’da üzerlik denen bir bitki yakıp dumanını eve, mala, cana ve çocuklara v.s. şeylere verirler,

Nevruz’da yeni elbiseler alınır,

Nevruz’da yakınlara hediyeler alırnır,

Nevruz’da yumurta boyanır,

Nevruz’da kız beyenmeğe giderler,

Nevruz’da misafirliğe gidilir,

Nevruz’da nişanlı kızlara Nevruz payı götürülür,

Nevruz’da mezar ziyaretlerine gidilir,

Nevruz’da başkaları hakkında konuşulmaz,

Nevruz’da şeker dağıtılır,

Nevruz’da kızlar kırmızı giyinir,

Nevruz’da ev sahipleri evde birisinin bulunmsına gayret ederler,

Nevruz’da kavga etmezler,

Nevruz’da hasta olanlar ziyaret edilir, onlara pay götürülür,

Nevruz’da aksakallara Nevruz payı gönderilir,

Nevruz’da şal sallayanlara pay verilir,

 

NEVRUZUNUZ MUBAREK

IĞDIR AKUD KULÜBÜ

Kültür Araştırma Ekibi adına coşkun oluz-IĞDIR

  # Yorum Yaz #

İsim :

Yorum :
(Max. 400 Karakter)

 

 
Cankat.Net